Tarina

Tarina

Angster, Moonhead, Big Deal, Letku Leroy ja Gladiator tapasivat tutussa baarissa Helsingissä. Oli vuosi 2002. Pitkään toisensa tunteneet soittokaverit päättivät tehdä unelmansa todeksi. Perustaa bändin, joka soittaisi Jamaikan pieneltä saarelta lähteviä tanssittavia, makeita ja savuisia rytmejä. Ensimmäinen keikka oli asianosaisten syntymäpäiväjuhlilla. Ska, rocksteady, reggae, 2tone ja punk- klassikot saivat kuuman juhlakansan tanssimaan. Keikka oli suuri menestys ja syntymäpäivät onnistuivat yli odotusten. The Valkyrians oli syntynyt.

Debyyttialbumi High And Mighty (2006) saavutti Suomen albumilistan sijan 26 ja sai paljon radioaikaa useilla suomalaisilla radiokanavilla. Levy julkaistiin myös Saksassa, Benelux-maissa ja Espanjassa 2007.

Bändin toinen albumi The Beat of Our Street julkaistiin vuonna 2009. Se nousi listoilla sijalle 29. Bändi vietti suurimman osan vuodesta 2009 kiertueella: Suomi, Tsekit, Saksa, Itävalta, Puola, Slovenia, Kroatia, Hollanti, Belgia ja Ruotsi sai osansa skan ja tanssin ilosanomasta.

Loppuvuodesta 2010 oli aika pohtia kolmannen albumin tekoa. The Valkyrians halusi kokeilla jotakin erilaista ja lähestyä vanhoja nuoruudessaan diggaamiaan suosikkikappaleita aivan uudella tavalla. Kantavaksi ideaksi tiivistyi 70-80-lukujen taitteen punk/ new wave bändien uudelleen versiointi; Jamaikan musiikkilehdon suoltamin karibialaisrytmein. Rankkojen sovitussessioiden jälkeen studioon mentiin Joulukuussa 2010 – äänityspaikkana Seawolf- studiot Suomenlinnassa. The Valkyriansin, Petri Majurin ja Pasi Hartikaisen (äänittäjä) johdolla PUNKROCKSTEADY albumi valmistui kesäkuussa 2011.

Siitähän tässä on kysymys: Punkista. Rocksteady-, ska- ja reggaemuodossa.

Levy on kunnianosoitus menneiden vuosikymmenten taitajille, joilla on ollut suuri vaikutus The Valkyriansin musiikilliseen ja henkiseen kehitykseen. Punkissa lepäävät The Valkyriansin juuret. Levyn bändeistä ja artisteista mainittakoon: The Clash, Buzzcocks, Elvis Costello, 999, Devo, The Only Ones, Misfits, Sham 69, Wire.

Vuonna 2013 hyppäsi virallisesti Big Dealin tilalle puikkoihin Junior, joka oli ollutkin bändin keikkakokoonpanossa jo vuodesta 2009 ja ottanut tyylikkäästi haltuun paikkansa bändin svengiseppona.

The Valkyrians on vuoden 2014 ajan työstänyt uutta materiaalia. Heti ensimmäsiä biisejä sävellettäessä bändi huomasi ottaneensa askeleen ulos mukavuusalueeltaan tuoden musiikkiinsa rohkeasti vaikutteita skan, rocksteadyn ja reggaen ulkopuolelta. Uudet kappaleet ovat saaneet vaikutteita niin soulista, funkista kuin Manchester-popistakin - unohtamatta rock'n'rollia!

Uuden materiaalin myötä tuli ajankohtaiseksi myös sellaisen tuottajan saaminen, joka voisi vielä omalta osaltaan kehittää bändin soundia. Lauri Eloranta tuntui siihen sopivalta henkilöltä ja Lauri lähtikin innokkaasti mukaan projektiin.

Alkusyksystä 2014 aloitettiin levyn äänitykset Laurin studiossa Malminkartanossa. Lauri ja bändi työskentelivät tiiviisti yhteistyössä äänityksistä miksaukseen.

Osuvasti Rock My Souliksi nimetty albumi julkaistiin 15.4.2015. Levyn tiimoilta bändi kiersi keikoilla niin Suomessa, Euroopassa kuin Venäjälläkin.

Bändi soitti ikimuistoisia konsertteja vuosien 2015 ja 2017 välillä, kuten ensimmäiset koskaan Venäjällä Moskovassa ja Stereoleto festivaaleilla Pietarissa. Rock Against Racism keikalta vuodelta 2016 päätyi pätkä Tavastiasta kertovaan dokumenttiin vuonna 2022. Potsdatmissa marssittiin Ultrash festivaaleilla juhlakansan kanssa soihtukulkueessa jalkapallostadionilta festivaalialueelle. Mighty Sounds festivaaleilla kalusto joutui lentoyhtiön turmelemaksi, bändiä ei alkuun muistettu hakea kentältä mutta keikka illan päättäneessä slotissa oli täynnä urheilujuhlan tuntua liehuvine Suomen lippuineen. Kuuman keikkakesän 2016 päätöskonserttina toimi ensimmäinen Napue Fest Isokyrössä tislaamon pihalla. Saksassa yhtye jakoi lavan useampaankin otteeseen legendaarisen Symarip-miehen Roy Ellisin kanssa.

2018 Letku-Leroy päätti vetäytyä sooloprojektinsa pariin. Bändi pohti tulevaisuuttaan ja oli yhtä mieltä siitä, että sillä oli vielä musiikkia tarjottavaksi kuulijoilleen. Uuden basistin etsintä tuli ajankohtaiseksi ja kun selvisi, että reggaen ilosanomaa Suomesta Hollannin kautta muualle maailmalle levittänyt John Building oli palannut Suomeen, oli ykkösvalinta selvä.

Rock My Soul albumin äänityksissä alkaneet terveysongelmat pakottivat Gladiatorin kesällä 2019 sairaslomalle. Gladiatorin tuuraajaksi saatiin niin ikään reggaen Suomen suurlähetystön luottomiehiin kuuluva Skenga. Skenga ehti kuitenkin soittaa vain yhden konsertin ennen kuin sairastui myös. Nyt oli kaksi kitaristia samassa lasaretissa ja alettiin epäillä, että kysymyksessä oli jonkinlainen voodoo tai kirous. Kaikesta huolimatta yhtye päätti etsiä niin ikään Skengalle tuuraajan.

Valinta oli lopulta helppo. Pitkällä ja laajalla soittokokemuksella varustettu, niin ikään takapotkunsa tunteva, kiroukset selättävä manaaja Mr. Wasp saatiin hälytettyä hätiin. Joulukuussa 2019 kuultiin ensimmäistä kertaa molemmat kitaristit samaan aikaan lavalla vaikkakin vain yhden kappaleen ajan. Sillä hetkellä yhtye tiesi, ettei paluuta ollut, toinen kitara antoi musiikillisesti niin paljon.

Myös uutta materiaalia oli syntynyt vuosien varrella ja myös uuden kokoonpanon inspiroimana, että yhtye päätti sopia helmikuulle 2020 studioviikonlopun seuraavan pitkäsoiton äänittämiselle. E-Studio toimi innostavana tallennuspaikkana. Perkussioihin ja miksaustehtäviin saatiin kiinnitettyä legendaarinen Brother Shubie. Viikonloppu oli tuottelias ja lämmin. Albumin pohjat olivat purkissa.

Sitten tuli pandemia.

Suurin tragedia iski kuitenkin 24. maaliskuuta 2020 kun Gladiator hävisi pitkän taistelunsa syöpää vastaan. Menetys oli valtava niin läheisen ystävän, kuin loistavan muusikon ja säveltäjän muodossa.

Koronan jyllätessä yhtye työsti uutta levyä kaikessa rauhassa.

2022 vihdoin maailma aukesi ja bändi pääsi taas tien päälle. Kesän alkutahdit antoi Saksan perinteinen This is Ska festivaali joka oli yhtyeen 101. keikka Saksassa ja loppukesästä yhtye tarjosi punkkareille kevyempiä rytmejä Ruhrpott Rodeo festivaaleilla. Samaan aikaan levyn viimeistely oli käynnissä ja loppukesästä kuvatiin myös musiikkivideota.

Uusi albumi näkee päivänvalon 21.10. Siltä lohkaistaan single 30.9. ja The Valkyrians lähtee levyn merkeissä kiertämään Saksaa jälleen kerran. Levynjulkkareita juhlitaan Ääniwallissa 11.11. The Valkyrians on soittanut tähän mennessä 21:ssä maassa ja valloitus jatkuu…

On taas aika nauttia elämästä ja musiikista.